Zondag 23 september: Uitmarkt Bergeijk


Uitmarkt Bergeijk: kunst, theater, zang, muziek, dans, taal en tradities

Bergeijk bruist van het talent… niet in de minste plaats op cultureel vlak. Op zondag 23 september komt een groot deel van dat talent bij elkaar op de eerste Uitmarkt Bergeijk. Verdeeld over vier locaties in het centrum tonen een dertigtal Bergeijkse verenigingen/organisaties/individuele artiesten wat ze in huis hebben. En dat is heel divers, voor ieder wat wils! De Uitmarkt is een familie evenement waarbij u kunt ervaren wat Bergeijk op cultureel gebied allemaal te bieden heeft.

Vier themapleinen
Via een spreekwoordelijk lint wordt het hele centrum met elkaar verbonden. De route loopt in een ronde tussen de Kattendans, het Teutenhuis/de Bloemen- en Beeldentuin, via het Sterrenpad naar ’t Hof (kiosk) en Hof Noord en wederom de Kattendans. Er zijn vier thema’s: Theater (Kattendans), Place du Tertre (kunstenaars- en kinderplein bij en in het Teutenhuis), The floor is yours (dans, toneel en bands, Podiumwagen Hof Noord) en, Sing, sing, sing (zang en muziek op de kiosk).

 

Gildefeest en winkels
Op de Markt vindt ook het Groot Gildefeest plaats. Want ook tradities vormen een belangrijk deel van de Bergeijkse cultuur. Vijf gilden uit Groot Bergeijk vieren hier hun jaarlijks samenzijn en er wordt gestreden om de titel ‘Gildekoning Bergeijk’. De gilden trappen de Uitmarkt ook af, met een optocht langs de route die om 11.40 uur begint.

Overal is er entertainment, de winkels zijn open, de terrasjes uiteraard ook en de boel is prachtig aangekleed. Het centrum van Bergeijk is zondag dé plek voor families, vrienden, jong en niet meer zo jong om zich te amuseren. Tijdens deze zondag bruist het van de activiteiten. Professionele en amateurkunstenaars, verenigingen en culturele instellingen laten het publiek genieten van muziek, dans, theater, literatuur en beeldende kunst. Pleinen worden gevuld met verrassende podia. Straatartiesten brengen de straten tot leven. Voor de kinderen is er een fotospeurtocht, waarmee theaterkaartjes voor het hele gezin kunnen worden gewonnen.

 

Cultuurprijs
Aan het einde van de middag, om 17.15 uur, wordt op de kiosk door wethouder Luijten de Cultuurprijs Bergeijk uitgereikt aan iemand die zich al jaren verdienstelijk maakt op cultureel vlak in Bergeijk. Inwoners/organisaties konden hiervoor een paar maanden terug gegadigden aanmelden. Zoals te verwachten, waren de aanmeldingen zeer divers. Een vakjury heeft een winnaar bepaald die naast een oorkonde een geldprijs van € 1.000,= ontvangt.

Kom op de fiets
Het centrum van Bergeijk is vanwege dit evenement tussen 11.15 en 18.00 uur afgesloten voor autoverkeer (Hof, Domineestraat en Sterrenpad). Parkeren kan bij de Kattendans of in de aanliggende straten. Het verzoek is om zoveel mogelijk op de fiets te komen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *