Een unieke prent


Sinds een week hebben we een uniek stuk in het museum. We zijn in het bezit gekomen van een originele afdruk van Sigarenfabriek Ursus, Frans Beerens te Eindhoven. Deze sigarenfabriek stond in de Blaarthemseweg 114 en heeft bestaan van 1910 tot 1919. Deze prent is in 1911 gedrukt bij Drukkerij Vrijdag te Eindhoven.

In 1933 werd deze prent opnieuw in opdracht gegeven aan Drukkerij Vrijdag, nu door Sigarenfabriek M. Wijnen uit Valkenswaard. Wat de connectie is tussen M. Wijnen en Frans Beerens is onbekend, wel bekend is dat de prent in zijn geheel is overgenomen, zowel de afbeelding van dansende mensen alsmede de opmaak van de teksten. Het enige verschil is dat linksonder de naam M. Wijnen Sigarenfabrieken Valkenswaard werd geplaatst, alsmede in het schilderijlijstje rechtsboven de tekst: Sigarenfabriek Slotzanger M. Wijnen Valkenswaard. De fabriek van M. Wijnen heeft bestaan tot 1942.

Ons museum is in het bezit van 2 prenten van Sigarenfabriek Slotzanger, en mede dankzij fotograaf Paul Gerrits een mooie afdruk op canvas van 150×100 cm. van Sigarenfabriek Ursus.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *